فهرست مطالب
جرم دندان چیست و چرا ایجاد می شود؟
با ترکیب مواد غذایی به جا مانده و بزاق دهان، یک لایه از مواد آلی روی دندانها جمع میشود که با مرور زمان با تجمع انواع میکروبها، باعث تغییر رنگ دندانها و ناهموار شدن سطح آنها میشود که در این حالت به آن ها پلاک دندانی می گویند.
این لایه ها محل بسیار مناسبی برای رسوب بیشتر املاح تشکیل دهنده بزاق و رشد باکتریهای پوسیدگیزا میشوند. با گذشت زمان، ترکیب تمام این عوامل باعث ایجاد جرم بر روی دندان می شود که فقط در صورت مراجعه به دندانپزشک این جرم ها از بین میروند.
آیا جرم دندان خطرناک است؟
به گفته دکتر آلاله طلوعی متخصص ارتودنسی پیشگیری در تهران:
بله! بی توجهی به جرم دندان میتواند مشکلات زیادی را برای سلامت دهان و دندان کودک شما ایجاد کند. مشکلاتی از قبیل: التهاب لثه، از بین رفتن بافت لثه به مرور زمان، پوسیدگی و عفونت دندانها. در تصویرزیر می توانید به راحتی متوجه تغیبری که جرمگیری و بروساژ ایجاد میکنند، بشوید.
عکس قبل و بعد جرمگیری و بروساژ دندان
چرا جرم بر روی دندانها ایجاد میشود؟
ممکن است برای خیلیها این سوال به وجود بیاید که چرا با وجود مسواک زدن، باز هم این جرمها بر روی دندان تشکیل میشود؟ عوامل زیادی هستند که بر روی تشکیل این جرم ها موثرند. در زیر به چند مورد مهم وشایع در ایجاد جرم و پلاکهای دندانی صحبت خواهیم کرد:
- مسواک زدن به روش غلط
- مصرف مواد غذایی چسبناک و شیرین
- عدم استفاده از خمیر دندان
- ترس از دندانپزشکی و جرمگیری
مسواک زدن به روش غلط
شما با استفاده از روش صحیح مسواک زدن میتوانید پلاکهای دندانی را از روی سطح دندان کودک خود پاک کنید؛ اما یک بار مسواک زدن در روز برای جلوگیری از ایجاد پلاک و جرم دندانی کافی نیست.
مسواکها نرم هستند و برای محافظت از لثهها نیز، نباید از مسواکهای سخت استفاده کرد یا مسواک را زیادی بر روی دندانها فشار داد. در نتیجه با یک بار مسواک زدن تمام این پلاکهایی که در طول روز جمع شده اند، از بین نمیروند.
بزاق برخی از افراد بیشتر از بقیه، محیط را برای ایجاد جرم مناسبتر میکند. پس این افراد باید بجای یک بار، دو یا سه بار در روز از مسواک استفاده کنند تا از ایجاد جرم بر روی دندانها تا حد امکان جلوگیری کنند.
مصرف مواد غذایی چسبناک و شیرین
مواد غذایی مثل سوهان و گز، پاستیل و تافی به سطح دندانها میچسبند و به سختی پاک میشوند. هر چقدر میزان مواد جمع شده بر روی دندانها بیشتر باشد، دندان جرم بیشتری خواهد گرفت.
پس بعد از مصرف مواد غذایی شیرین و چسبنده حتما دندان کودک خود را به صورت صحیح، نخ دندان کشیده و مسواک بزنید.
عدم استفاده از خمیردندان
کیفیت خمیردندانی که استفاده مینمایید بسیار مهم است. بعضی از خمیر دندانها نمیتوانند به خوبی پلاکهای جمع شده بر روی دندان را پاک کنند. برخی فکر میکنند ایرادی ندارد اگر برای کودک خود از خمیر دندان استفاده نکنند؛ اما نمیدانند که این کار باعث نابودی دندانهای فرزندشان میشود.
خمیر دندانها دارای ذرات سلیس هستند که مثل یک نوع اسکراب عمل میکند و پلاک دندانها را راحتتر از بین میبرد. همچنین علاوه بر سلیس دارای فلوراید هم هستند که باعث تقویت مینای دندان و کمک به ترمیم پوسیدگیها میشود. پس استفاده از خمیردندان برای تقویت مینای دندان و جلوگیری از ایجاد جرم و پلاک ضرروی است.
شما والدین عزیز می توانید علاوه بر انجام جرمگیری و برساژ دندانهای کودک خود، برای محافظت و جلوگیری از پوسیدگی و خرابی، از درمانهای فوقالعادهای مانند فلوراید تراپی و فیشورسیلانت هم استفاده کنید. برای اطلاع بیشتر در مورد این درمانها، مقاله های: (فلوراید تراپی در تهران) و (فیشورسیلانت در تهران) را مطالعه کنید.
ترس از دندانپزشکی و جرمگیری
برخی از افراد به دلیل ترس خود از جرمگیری و به طور کلی درمانهای دندانپزشکی، از جرمگیری دندان کودک خود نیز جلوگیری میکنند. این افراد متوجه مزایای فوق العاده جرمگیری دندانها نیستند. جرمگیری دندان توسط دندانپزشک متخصص اطفال، علاوه بر از بین بردن تمامی جرمها بر روی دندانها و لثهها، زیبایی و سلامتی را به دهان کودک شما باز میگرداند.
پیشنهاد ما برای جلوگیری از انتقال ترس خود به کودکتان و ساخت یک تجربه شیرین و لذتبخش از اولین مقالاتش با دندانپزشک متخصص کودکان، مطالعه مطلب بسیار مفید (چگونه کودک را برای اولین معاینه دندانپزشکی آماده کنیم؟) در سایت دکتر آلاله طلوعی است.
جرمگیری دندانها چگونه انجام میشود؟
دندانپزشک اطفال برای انجام جرمگیری، ابتدا دندانهای کودک را معاینه مینماید تا از میزان جرم دندانها و وجود احتمالی پوسیدگی، مطلع شود. سپس بسته به شرایط دندان کودک، یکی از روشهای زیر را برای انجام جرمگیری انتخاب می کند.
- جرم گیری با دستگاه ایرفلو
- جرمگیری به صورت دستی
- جرمگیری با دستگاه اولتراسوند
جرم گیری با دستگاه ایرفلو
این دستگاه (Airflow) برای پاکسازی پلاکهای دندانی بسیار مناسب است. این دستگاه با کمک جریان پرفشار هوا و آب، جرم ها را از روی دندان جدا میکند. این دستگاه به رنگ دندان ها آسیبی نمیرساند. بعد از انجام جرمگیری با استگاه ایرفلو، میتوانید از سلامت و رنگ طبیعی دندان کودک خود لذت ببرید.
جرمگیری به صورت دستی
در این روش، دندانپزشک با کمک ابزار دستی مخصوص، جرم های دندان کودک را از سطح دندان پاک میکند.
جرمگیری با دستگاه اولتراسونیک
این دستگاه میتواند به راحتی بر روی جرم های دندان ایجاد خراش کند. همچنین درحین ایجاد خراش بر روی این جرمها آب میپاشد تا سست شوند. ایجاد خراش با کمک اولتراسونیک به این صورت است که لرزش سر دستگاه و ارتعاشات صوتی ایجاد شده و تابیده شده بر روی دندانها، جرمهای دندانی را نرم کرده و با کمک آب پاشیده شده از دستگاه، این جرمها از سطح دندان جدا می شود.
بروساژ دندان
غالبا بعد از جرمگیری، دندانپزشک کودکان، کار بروساژ دندانها را آغاز میکند. در طی این پروسه، یک برس مخصوص که بر روی تجهیزات دندانپزشکی متصل است، آغشته به یک خمیر مخصوص میشود که این خمیر مخصوص دارای ذرات ساینده است و با حرکات چرخشی بر روی دندانها، لکههای به جا مانده را از بین برده و سطح دندان را صیقل می دهد.
تفاوت بروساژ دندان با جرمگیری
به نقل از دکتر آلاله طلوعی متخصص دندانپزشکی کودک با بیهوشی در تهران:
از جرمگیری برای از بین بردن پلاکهای دندانی و جرمهای سخت و سفت روی دندان که رسوب کردهاند ونمیتوان آنها را با مسواک و یک بروساژ ساده از بین برد؛ استفاده میشود. از بروساژمعمولا بعد از جرمگیری دندان و برای بوجود آوردن سطح صیقلی روی دندان، حذف رنگها و لکههایی که چسبندگی زیادی ندارند و سفید کردن دندان، استفاده میشود.
قیمت جرم گیری و برساژ دندان در تهران
به دلیل متفاوت بودن میزان جرم دندانها، وجود یا عدم وجود پوسیدگی، نوع روش جرمگیری انتخاب شده توسط دندانپزشک و به طور کلی بسته به شرایط دهان و دندان کودک، قیمت جرم گیری و برساژ دندان در تهران متفاوت است.
شما می توانید با رزرو یک نوبت معاینه با دکتر طلوعی متخصص دندانپزشک کودکان در زعفرانیه از قیمت دقیق انجام جرم گیری و برساژ دندان در تهران با خبر شوید. لطفا برای دریافت نوبت به راههای ارتباطی موجود در صفحه تماس با ما رجوع کنید.
مراقبت های بعد از جرمگیری و بروساژ دندان
بعد از انجام بروساژ و جرمگیری، لازم است نکاتی رعایت شود که در ادامه آن ها را برای شما شرح می دهیم؛
- ممکن است بعد از انجام جرمگیری و برساژ، مینای دندانهای کودک شما حساس شود. پس بهتر است تا یک روز به کودکتان غذاهای نرم با درجه حرارت ملایم بدهید. بعد از یک روز می توانید روال عادی تغذیه فرزند خود را در پیش بگیرید.
- ممکن است لثههای کودک شما کمی دچار التهاب شود که در این صورت میتوانید با تشخیص دندانپزشک کودک خود، از داروهای مسکن استفاده کنید.
- به خاطر بروز عوارض ذکر شده در بالا، مسواک زدن بعد از انجام جرمگیری تا یک روز، آرام و بدون هیچ فشاری انجام شود.
- تا سه روز دهان کودک خود را به دفعات سه بار در روز، با آب نمک ملایم شستشو دهید.
در آخر
در این مطلب دکتر آلاله طلوعی متخصص عصب کشی دندان کودک در زعفرانیه به اهمیت و مراحل انجام جرم گیری و برساژ دندان در تهران پرداختند. ایجاد جرم بر روی دندانها می تواند در نهایت موجب پوسیدگی دندانهای کودک شما شود پس بهتر است قبل از بروز اینگونه مشکلات، کودک خود را برای جرمگیری به دندانپزشکی اطفال ببرید.
دکتر آلاله طلوعی متخصص دندانپزشکی کودک خوب در تهران، کلیه خدمات مربوط به دندانهای کودک دلبند شما از جمله: جرمگیری، بروساژ، کشیدن دندان کودک در تهران و روکش دندان کودک در تهران را با جدیدترین دستگاههای روز دنیا انجام میدهند. برای رزرو نوبت با شماره: ۰۹۱۰۱۳۷۲۸۲۰ در تماس باشید.