هنوز هم بسیاری از والدین مراجعه کننده به مطب دکتر آلاله طلوعی دندانپزشک کودکان در زعفرانیه، اطلاعی از انجام فلوراید تراپی دندان کودکان در تهران ندارند و متأسفانه زمانی متوجه این درمان معجزهآسا میشوند که دیگر خیلی دیر شده است.
برای همین هم در این مقاله دکتر طلوعی قصد دارند به توضیح جامعی در مورد درمان دندانهای کودکان با فلوراید بپردازند تا با آگاه شدن والدین عزیز، دندانهای همه کودکان ایران در سلامت کامل بماند.
فهرست مطالب
- 1 فلوراید چیست؟
- 2 فلوراید تراپی دندان کودکان چیست؟
- 3 فلوراید تراپی دندان کودک در تهران چگونه انجام میشود؟
- 4 دلیل پوسیدگی دندانها
- 5 فلوراید تراپی چگونه از پوسیدگی جلوگیری میکند؟
- 6 بهترین سن برای فلوراید تراپی کودکان
- 7 مراحل انجام فلوراید درمانی
- 8 نکات مهم قبل از فلوراید درمانی
- 9 نکات مهم در حین انجام فلوراید درمانی
- 10 نکات مهم بعد از فلوراید تراپی
- 11 آیا خوردن فلوراید خطرناک است؟
- 12 آیا تغییر رنگ دندانها بعد از درمان با فلوراید طبیعی است؟
- 13 وارنیش فلوراید چقدر باید روی دندان بماند؟
- 14 جدیدترین توصیههای انجمن دندانپزشکی برای فلوراید تراپی چیست؟
- 15 فلوراید جدید یا اِس دی اِف (SDF) چیست؟
- 16 مراحل انجام فلوراید جدید یا اِس دی اِف (SDF)
- 17 آیا فلوراید اِس دی اِف (SDF) تغییر رنگ میدهد؟
فلوراید چیست؟
پوسیدگی و مشکلات دندان معمولاً از سنین پایین آغاز میشود؛ یعنی عدم رسیدگی به دندانها در سنین کودکی موجب میشود تا دندانهای فرد در سن کودکی و بزرگسالی شروع به خرابی و پوسیدگی کرده و التهابات لثه و دندان بروز پیدا کند.
به همین دلیل رسیدگی به دندانها در سنین کودکی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. درصورتیکه از مسواک، خمیردندان و دهانشویه استفاده میکنید، قطعاً نام فلوراید را بهوفور شنیدهاید. فلوراید مادهای است که از پوسیدگی دندانها جلوگیری مینماید.
فلوراید تراپی دندان کودکان چیست؟
فلوراید تراپی به معنای استفاده نمودن از ماده فلوراید بهصورت موضعی روی دندانهای کودک است. این کار معمولاً بهصورت دورهای انجام میشود و مقاومت دندان را در برابر پوسیدگی چندبرابر مینماید.
فلوراید تراپی دندان کودک در تهران چگونه انجام میشود؟
- فلوراید درمانی، توسط متخصص دندانپزشک کودکان با استفاده از برس مخصوصی انجام میشود که فلوراید را بهصورت ژل و یا وارنیش روی سطح دندانها قرار میدهد.
- بعد از آن باید چند بار بدون شستن دهان و دندانها، آبدهان را خالی کرد.
- پس از انجام فلوراید تراپی، کودک نباید تا نیم ساعت چیزی بخورد و یا بنوشد.
دلیل پوسیدگی دندانها
مینای دندان لایه سخت و خارجی دندان است که جنس آن کریستال معدنی فشرده است. باکتریهای پلاکهای دندان (باکتریهای پوسیدگیزا) میتوانند موجب از بین رفتن مینای دندان شده و در نهایت منجر به پوسیدگی دندانهای شیری و دائمی شوند.
معمولاً وجود قند و شیرینیها درون دهان و روی دندانها تغذیه اصلی این باکتریها است. درصورتیکه مینای دندان مواد معدنی خود را بازیابی نکند، پوسیدگی روی سطح دندان ایجاد میشود؛ بعد از ایجاد پوسیدگی دندان باید حتماً ترمیم شود. پیشنهاد ما برای مطالعه بیشتر، جزئیتر رجوع به سری مقالات مراقبتهای بهداشت دهان و دندان کودکان از تولد تا سهسالگی و از 3 تا 6 سالگی است.
فلوراید تراپی چگونه از پوسیدگی جلوگیری میکند؟
- فلوراید درمانی مینای دندان را در برابر نفوذ اسید تولید شده توسط باکتریها، تقویت میکند.
- درمان دندان با فلوراید، فرایند ایجاد پوسیدگی را کند یا حتی خنثی میکند.
- از رشد باکتریهای پوسیدگیزا در دهان و عفونت لثه جلوگیری میکند.
- به دندانها فرصت دوباره ترمیم مشکلات را با مواد جذب شده بدن مانند کلسیم و فسفات میدهد.
بهترین سن برای فلوراید تراپی کودکان
بهترین زمان فلوراید تراپی برای کودکان سن ۳ سالگی است. زیرا در این سن معمولاً تمامی دندانهای شیری رشد کردهاند. همچنین بهتر است تا سن ۱۴ سالگی که تمامی دندانهای دائمی نیز رشد نمودهاند این درمان زیر نظر دندانپزشک کودکان ادامه پیدا کند.
به گفته دکتر آلاله طلوعی متخصص ارتودنسی پیشگیری در تهران:
پدر و مادرهای عزیز دقت داشته باشید که فلوراید تراپی برای کودکان زیر سه سال که قدرت عدم بلع آبدهان خود را ندارند، بهمنظور پیشگیری از خوردن فلوراید انجام نمیشود.
مراحل انجام فلوراید درمانی
برای انجام فلوراید تراپی در کودکان نیاز است تا ابتدا متخصص دندانپزشکی کودک مناسبی مانند دکتر آلاله طلوعی را انتخاب کنید. در این صورت دندانپزشک میتواند بادقت و بهدرستی تمامی دندانها را با استفاده از فلوراید موضعی پوشش دهد.
بهطورکلی انجام فلوراید درمانی در کودکان به شرح زیر است:
- در ابتدا دندانپزشک کودک با استفاده از ابزار مخصوصی شبیه به مسواک که معمولاً برقی است، تمامی سطوح دندان را کاملاً تمیز مینماید.
- پس از آن با استفاده از ژل فلوراید تمامی سطوح دندانی را میپوشاند. در برخی مواقع ممکن است نیاز به تکرار ۲ یا ۳ باره این مرحله باشد.
- این ژل حدود ۳ تا ۴ دقیقه روی دندان بچه باقی میماند.
- استفاده نمودن از ساکشن بهمنظور پیشگیری از بلع فلوراید به همراه بزاق دهان، ضروری است.
- پس از گذشت چند دقیقه، باقیمانده ژل با استفاده از یک پنبه و یا گاز استریل از روی دندان برداشته میشود.
- در ادامه کودک باید آبدهان خود را به طور کامل خالی کند. البته توجه داشته باشید که از شستن دهان و دندان نیز باید خودداری شود.
- همچنین کودک تا نیم ساعت پس از فلوراید درمانی نیز باید از خوردن و آشامیدن اجتناب نماید.
نکات مهم قبل از فلوراید درمانی
ازآنجاییکه بهتر است حدود ۳۰ دقیقه تا یک ساعت (باتوجهبه تشخیص دندانپزشک) پس از فلوراید درمانی، کودک از خوردن و آشامیدن اجتناب نماید؛ بهتر است:
- کودک قبل از درمان به میزان کافی آب بنوشد و کاملاً سیر باشد.
- قبل از درمان، در مطب و با استفاده از پروفیلاکسی (روشی برای تمیزکردن دندان برای رفع پلاک و جرم دندانی)، دندانها به طور کامل تمیز شوند.
به نقل از دکتر آلاله طلوعی متخصص فیشورسیلانت در تهران:
وقتی میخواهیم فلوراید درمانی را انجام دهیم؛ بهتر است که روی یونیت دندانپزشکی باشد؛ اگر مراکز بهداشت این وارنیش فلوراید را به دست شما دهند و بگویند که در خانه آن را برای کودکتان استفاده کنید؛ این کار هیچ فایدهای ندارد.
نکات مهم در حین انجام فلوراید درمانی
- موقعیت کودک روی یونیت باید به حالت تقریباً نشسته یا نیمه نشسته باشد.
- ساکشن باید گوشهی لپ او باشد تا آبهای لپ او را بهخوبی بکشد.
- همچنین باید دندانها نیمهخشک باشند تا فلوراید بتواند بهخوبی بچسبد و اثربخش باشد.
- بهتر است که کودک در خانه مسواک زده باشد و بعد او را به مطب بیاورید.
- بعد از اینکه با قلممو فلوراید زده شد؛ ما معمولاً یک الی ۴ دقیقه صبر میکنیم تا خشک شود.
- سپس کودک را از روی یونیت پایین میآوریم و یک لیوان را به دست او میدهیم؛ سپس به او میگوییم که آب دهانش را در لیوان خالی کند؛ به این دلیل که اگر غلظت فلوراید زیاد باشد؛ ممکن است کمی از آن از حلق پایین برود؛ با خالی شدن آب دهان در لیوان، از این اتفاق جلوگیری میشود.
- نحوه قرارگیری کودک و ساکشن مورد استفاده در دهان کودک احتمال حالت تهوع و دلدرد را به میزان بسیار زیادی در کودک کاهش میدهد.
نکات مهم بعد از فلوراید تراپی
اما چند نکته را باید در مورد فلورایدتراپی و توصیههای بعد از کار بگوییم:
- تا ۲۴ ساعت پس از درمان نیز بهتر است، از دادن غذاهای سفت به کودک خودداری نمایید. سعی کنید تا پایان روز درمان به کودک خود غذاهای نرم بدهید.
- تا ۲۴ ساعت پس از فلوراید درمانی نیز کودک نباید از مسواک و یا نخ دندان استفاده کند.
- استفاده نمودن از مواد خوراکی الکل دار و دهانشویه حاوی فلوراید نیز تا زمانی که پزشک تعیین نموده است، ممنوع است.
- اگر بعدازظهر تشریف آوردهاید و کودک فلورایدتراپی شده است؛ آن شب مسواک نزند و غذاهای رنگی و سفت هم نخورد؛ این کار کمک میکند که هرچقدر قرار است فلوراید جذب شود؛ در آن شب اتفاق بیفتد.
- چکاپهای منظم و فلورایدتراپیهای پیگیر و مداوم میتواند بسیار اثربخش باشد؛ در نهایت شما میتوانید اثر معجزهآسای آن را ببینید.
- نکته مهم: فراموش نکنید که استفاده بیش از اندازه از مواد فلوراید میتواند منجر به بروز عوارضی مثل مسمومیت گردد که از علائم معمول آن میتوان به حالت تهوع، دلدرد و استفراغ اشاره نمود.
پس فراموش نکنید که انتخاب یک متخصص دندانپزشک کودکان حرفهای و باتجربه میتواند از بسیاری از آسیبهای احتمالی به کودک شما جلوگیری کند. دکتر آلاله طلوعی علاوه بر انجام فلوراید تراپی خدمات زیادی دیگری از جمله کشیدن دندان کودک و عصبکشی دندان کودک در تهران را به کوچولوهای عزیز شما ارائه میدهند.
آیا خوردن فلوراید خطرناک است؟
طبق توصیهی جدید انجمن دندانپزشکی:
اگر کودک مادهی فلوراید را قورت داد نگران نباشید؛ اتفاق خاصی نمیافتد؛ معمولاً توصیه میشود که تا نیم ساعت بعد از انجام فلوراید تراپی، رعایت کنید و کودک چیزی نخورد و ننوشد؛ اما اگر کودک خیلی تشنه بود؛ میتوان از یکسری مایعات شفاف بدون پالپ مثل آب استفاده کنید؛ اما بهتر است که این نیم ساعت رعایت شود.
آیا تغییر رنگ دندانها بعد از درمان با فلوراید طبیعی است؟
مشاهده تغییر رنگ دندان پس از فلوراید درمانی کاملاً طبیعی است؛ بنابراین نیازی به نگرانی نیست، زیرا پس از مدتی دندانها به رنگ طبیعی خود بازمیگردند.
وارنیش فلوراید چقدر باید روی دندان بماند؟
فلورایدی که متخصص دندانپزشکی اطفال به وسیله وارنیش فلوراید بر روی دندانهای کودک شما قرار میدهد بسیار قویتر از فلورایدی است که از طریق خمیر دندان بر روی دندانها قرار میگیرد. وارنیش فلوراید حدود ۳ تا ۴ دقیقه روی دندان بچه باقی میماند.
پس از گذشت این زمان، باقیمانده ژل با استفاده از یک پنبه و یا گاز استریل از روی دندان برداشته میشود و کودک نباید دهان خود را حداقل به مدت ۳۰ دقیقه شست و شو دهد و یا چیزی بخورد.
جدیدترین توصیههای انجمن دندانپزشکی برای فلوراید تراپی چیست؟
فلوراید تراپی مانند مهرههای لِگو است؛ یعنی برای اینکه بتواند مؤثر باشد؛ باید:
- رژیم غذایی هم اصلاح شود.
- مسواک و خمیردندان روزی دو بار انجام شود.
- چکاپهای منظم دندانپزشکی هم کنار آن باشد.
آنوقت میتوانیم اثر معجزهآسای این درمان را ببینیم. اینکه شما والدین عزیز یکبار برای کودک خود فلوراید بزنید و بعد بگویید که نه؛ وضعیت دندانهایش فرقی نکرده است، باز هم درد دارد و پوسیدگیها بیشتر شده است؛ معیار درستی نیست؛ مشخص است که نمیتواند مؤثر باشد.
فلوراید جدید یا اِس دی اِف (SDF) چیست؟
در این قسمت از مقاله میخواهیم در مورد فلوراید جدیدی صحبت کنم که امروزه همه دربارهاش صحبت میکنند و بسیار مطرح شده است. گفتیم که فلوراید تراپی کمک میکند که مینای دندان در مقابل پوسیدگی مقاوم باشد؛ اما این فلوراید جدید چه تفاوتی با وارنیش فلورایدهای معمولی دارد؟
این روزها فلوراید جدیدی بسیار مطرح شده است که ترکیبات نقره دارد؛ ترکیبات نقره سرعت پوسیدگی را خیلی کم کرده و آن را متوقف میکند. البته برخی معتقدند که این ترکیب جدید سبب مسدود شدن مسیرهای عصبی میشود؛ بنابراین نمیتواند به طور کامل جایگزین آن وارنیش فلورایدهای معمولی شود؛ اندیکاسیونهای خاص (دلیل قابل قبول برای استفاده) خودش را دارد.
این فلوراید جدید یا اِس دی اِف (SDF) را چه مواقعی میتوانیم استفاده کنیم؟
وارنیش فلوراید معمولی را ما در مطب برای همه استفاده میکنیم؛ یک قلممو دارد و مادهی آن حالت ژلهای و خمیری دارد؛ همچنین بر اساس ریسک پوسیدگی دو الی چهار بار از این ماده بر روی دندان زده میشود.
گاهی کودک ما سن کمی دارد یا شرایطی پیش میآید که ما نمیتوانیم تحت آرامبخشی یا دندانپزشکی اطفال تحت بیهوشی کار دندانپزشکی او را انجام دهیم؛ در این موقعیت است که از ترکیب جدید اِس دی اِف (SDF) یعنی سیلور دی آمین فلوراید (Silver Diamine Fluoride) استفاده می کنیم؛ اما درصد فلوراید آن نسبت به وارنیش فلورایدهای معمولی کمتر است.
مراحل انجام فلوراید جدید یا اِس دی اِف (SDF)
ترکیب فلوراید اِس دی اِف (SDF) مثل وارنیش فلوراید معمولی نیست؛ یک قطرهی کوچک برحسب وزن کودک است و با قلممو فقط بر روی سطح پوسیده زده میشود. بعد از آن باید صبر کنیم تا خودش خشک شود. استفاده از آن بسیار حساس است.
آیا فلوراید اِس دی اِف (SDF) تغییر رنگ میدهد؟
از خصوصیات اصلی این فلوراید جدید تغییر رنگ خیلی تیرهای است که بهجا میگذارد. بله، واقعاً دندان را سیاه میکند؛ البته این ترکیبهایی که در بازار ایران هست خیلی تغییر رنگ تیرهای میدهد؛ ولی نوع اَدونتِیج اَرِست (Advantage Arrest) تغییر رنگ خیلی کمتر و محدودتری را بهجا میگذارد. والدین باید آگاهی داشته باشند که این تغییر رنگ از بین نمیرود.
فلوراید اِس دی اِف (SDF) مهم این است که فقط بر روی نقاط پوسیده زده شود. گاهی اوقات برحسب صلاحدید و نظر دندانپزشک بهصورت ترکیبی با وارنیش فلوراید معمولی زده میشود؛ در نظر بگیرید که اگر درد کودک شبانه باشد؛ یعنی به عصب رسیده باشد؛ قرار نیست که این کار مؤثر باشد.
در آخر
در این مقاله دکتر آلاله طلوعی متخصص فلوراید تراپی دندان کودکان در تهران، به طور کامل ما را با نحوه انجام فلورایدتراپی، نکات قبل و بعد از آن آشنا کردند.
والدین محترم، اگر به دنبال دندانپزشکی کودک خوب هستید؛ دکتر طلوعی با انواع خدمات دندانپزشکی از جمله روکش دندان کودک در تهران میزبان شما عزیزان هستند. برای دریافت نوبت با شمارههای موجود در صفحه تماس با ما در ارتباط باشید.
4 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
وقتتون بخیر دکتر طلوعی عزیزو ممنون از مطالب مفیدتون در مورد فلوراید تراپی دندان کودکان. اگر من بر روی مسواک زدن دندان کودکم نظارت دقیق داشته باشم که صحیح و درست انجام شود و برای او از خمیر دندان های حاوی فلوراید خریداری کنم دیکر نیازی به فلوراید درمانی دندان هایش نیست؟
سلام خدمت شما دوست عزیز. بنده به عنوان متخصص دندانپزشکی که مدت زیادی است فلوراید تراپی دندان کودکان در تهران را انجام میدهم، همیشه به والدینی که این سؤال را می پرسند می گویم که استفاده از خمیر دندان های حاوی فلوراید، برای تقویت و جلوگیری از پوسیدگی دندان ها بسیار خوب و کاربردی است ؛ اما به صورت مكملی بسیارعالی و مطمئن لازم است از فلوراید تراپی هم استفاده كرد.
خانم دکتر بهترین فاصله برای تمدید فلورایدتراپی دندان کودکان را چه تایمی پیشنهاد میکنین؟
وقت بخیر دوست عزیز. معمولاً تعیین زمان انجام مجدد فلورایدتراپی دندان کودکان توسط یک دندانپزشک متخصص اطفال و با توجه به وضعیت دندان های او تعیین می شود؛ اما در اکثرا کودکان، انجام مجدد در فاصله زمانی ۳ الی ۶ ماه انجام می شود.