درمان عصب کشی دندان شیری کودک در تهران، معمولا باعث ایجاد استرس و اضطراب در والدین کودکان مراجعه کننده به کلینیک دکتر آلاله طلوعی متخصص دندانپزشکی کودک خوب در تهران میشود. به همین دلیل هم خانم دکتر تصمیم گرفتند تا در این مقاله به طور مفصل به همه سوالات و نگرانیهای شما عزیزان در مورد عصبکشی دندان بچهها صحبت کنند.
عصب کشی دندان، یک درمان مؤثر و مطمئن برای تسکین درد و جلوگیری از گسترش پوسیدگی در دندان کودکان و بزرگسالان است. این درمان انواع مختلف، عوارض و نیاز به مراقبتهای خاصی دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
- 1 اهمیت حفظ دندان شیری
- 2 پالپوتومی چیست؟
- 3 نشانه هایی که کودک شما نیاز به عصب کشی دارد چیست؟
- 4 انواع روشهای عصبکشی
- 5 آیا عصبکشی دندان شیری کودک حتماً باید با بیهوشی یا آرام بخشی انجام شود؟
- 6 چگونه می توانید از نیاز به عصب کشی جلوگیری کنید؟
- 7 علائم دندانی که نیاز به عصب کشی دارد چیست؟
- 8 آیا همه دندانها را می توان عصب کشی کرد؟
- 9 هر جلسه عصب کشی دندان چقدر طول می کشد؟
- 10 آیا ممکن است درمان عصب کشی دندان شکست بخورد؟
اهمیت حفظ دندان شیری
درست مانند بزرگسالان ، کودکان گاهی از پوسیدگی عمیق دندان رنج میبرند که میتواند بر عصب دندان تأثیر بگذارد و عوارضی از جمله درد یا حتی از دست دادن دندان را ایجاد کند. تیم مورد اعتماد شما در دندانپزشکی کودکان ممکن است درمان ریشه دندان را برای فرزند شما توصیه کند، که به عنوان پالپوتومی شناخته میشود.
این روش تا زمان رویش دندان بزرگسال یکپارچگی دندان شیری را حفظ می کند. اما چرا باید دندان شیری عفونی یا آسیب دیده را نجات داد؟ اگر برای فرزند شما استفاده از عصب کشی توصیه میشود ، ممکن است با خود فکر کنید که آیا لازم است یا نه. آیا به هر حال آن دندان شیری نمیافتد؟
بهتر است پاسخ این سوال را از زبان دکتر آلاله طلوعی متخصص ارتودنسی کودکان در تهران بشنوید:
دندان های شیری نقش مهمی در رشد فک و دهان کودک شما دارند. درست مانند دندان های بزرگسال ، از دست دادن دندان شیری می تواند مشکلاتی در گفتار و غذا خوردن ایجاد کند. علاوه بر این، آن مرواریدهای کوچک راهنمای مناسبی برای قرار گرفتن مناسب دندانهای بزرگسالی (دائمی) هستند. از دست دادن زودرس دندانهای شیری می تواند باعث رویش غیر طبیعی دندان های دائمی شود و نیاز به درمان ارتودنسی گسترده و پرهزینه پیدا کند.
چرا کودکان نیاز به درمان عصب کشی دارند؟
حفظ دندانهای شیری کودکان تا زمانی که به سن مناسبی برسد اهمیت دارد. به جای از دست دادن دندانهای شیری در اثر عفونت یا ضربه ، درمان عصب کشی برای حفظ دندان شیری انجام میشود تا زمانی که آنها به طور معمول لق شده، افتاده و با دندان داِئمی جایگزین شوند. اهمیت دندان شیری در عملکرد آن برای حفظ استخوانبندی صورت و هضم مکانیکی غذا است.
دندانهای شیری به اندازه دندانهای دائمی حیاتی هستند؛ بنابراین وقتی دندانهای کودکان دردناک، ملتهب، حساس یا ترک خورده است، مهم است که در اسرع وقت به متخصص دندانپزشکی کودکان مراجعه کنید. دکتر آلاله طلوعی متخصص فیشورسیلانت در تهران در این زمینه به شما کمک خواهند کرد. برای دیدن نمونه کار ایشان به صفحه (نمونه درمان) مراجعه کنید.
پالپوتومی چیست؟
درمان عصب کشی دندان برای کودکان از طریق روشی به نام پالپوتومی انجام میشود. پالپوتومی روشی است که در آن دندانپزشک متخصص اطفال، عصب عفونی یا آسیب دیدهی هسته دندان که پالپ نامیده میشود را از طریق ایجاد سوراخی در تاج دندان از بین میبرد و تخلیه میکند.
- تاج ندان: همان بخش سفید رنگ دندان (قسمت قابل مشاهده دندان) است که از لثه بیرون زده و با مینا محافظت میشود.
- پالپ دندان: یا هسته دندان که داخلیترین بخش دندان است و از رگهای خونی، بافت همبند و عصب تشکیل شده است.
هنگامی که پالپ آسیب دیده برداشته میشود، معمولا روکش روی دندان گذاشته می شود تا از سطوح دندان محافظت شود. زمانیکه دندانهای دائمی شروع به رویش میکنند، این تاج به طور طبیعی همراه با دندان شیری میافتد. پیشنهاد ما برای اطلاع بیشتر در مورد چگونگی گذاشتن روکش و انواع مختلف آن، مطالعه مقاله «روکش دندان کودک در تهران» است.
نشانه هایی که کودک شما نیاز به عصب کشی دارد چیست؟
- اولین نشانه وجود مشکل در یک دندان، احساس درد در دندان یا دهان است. از درد شدید گرفته تا درد خود به خود یا فقط در پاسخ به یک محرک خاص باشد.
- حساسیت به غذای گرم یا سرد یکی دیگر از علائم مشکل و نیاز به درمان ریشه است.
- همچنین علائم عفونت، از جمله حساسیت و تورم لثه نیز می توانند نشانههای آسیب به ریشه دندان باشند.
- ممکن است بر روی لثه کودک خود برجستگی جوش مانندی مشاهده کنید که به آن آبسه میگویند.
- و علائم دیگری مانند: تب، ضعف عمومی و حساسیت غدد لنفاوی که در صورت بروز، ممکن است کودک شما نیاز به عصب کشی داشته باشد..
در صورت مشاهده هر یک از این علائم یا اگر مشکوک هستید که چیزی در مورد دندانهای کودک شما درست نیست، حتما به یک متخصص دندانپزشک کودکان مانند دکتر آلاله طلوعی مراجعه کنید تا با معاینه دقیق و انجام درمان به موقع از وقوع مشکلات بعدی جلوگیری کنید. برای رزرو نوبت با این شماره: ۰۹۱۰۱۳۷۲۸۲۰ تماس بگیرید.
انواع روشهای عصبکشی
دندانپزشک متخصص کودکان با بررسی کلینیکی و رادیوگرافی دندانها تشخیص میدهد که دندان نیاز به پالپوتومی یا پالپکتومی دارد یا خیر؛ اما این دو درمان چه تفاوتی با هم دارند؟ در ادامه به طور مفصل توضیح خواهیم داد.
درمان پالپوتومی (Pulpotomy treatment)
پالپوتومی شامل برداشت عصب پالپ، از تاج دندان بیماراست. این برداشت از دندانی است که هنوز ریشه سالم دارد. سپس ناحیه با عامل ضد باکتری پر می شود تا از رسیدن عفونت به بافت پالپ سالم جلوگیری شود.
درمان پالپکتومی (Pulpectomy treatment)
دندانها عفونت وسیع دارند یا درد شدید شبانه دارند نیاز به درمان پالپکتومی دارند.
وقتی که آسیب پالپ به عصب گسترش یابد، یعنی دندانها عفونت وسیع دارند یا درد شدید شبانه وجود دارد؛ در این هنگام به درمان پالپکتومی نیاز است. این درمان شامل برداشتن تمام بافت پالپ، ضدعفونی کردن ناحیه، شکل دادن به کانالهای ریشه است.
بنابراین با انجام این درمان علاوه بر حذف بافت آسیب دیده و خراب، جلوگیری از گسترش پوسیدگی و حذف احساس درد؛ وقتی زمان رویش دندان دائمی است، ریشههای دندان شیری به طور طبیعی جذب میشوند و دندان دائمی میتواند به طور طبیعی و بدون هیچ مشکلی رشد کند.
آیا عصبکشی دندان شیری کودک حتماً باید با بیهوشی یا آرام بخشی انجام شود؟
به گفته دکتر آلاله طلوعی متخصص دندانپزشکی کودک تحت بیهوشی در تهران:
خیر! زمانی که کودک همکاری لازم را با دندانپزشک داشته باشد، نیازی به بیهوشی یا آرام بخشی نیست؛ اما اگر سن کودک خیلی پایین باشد و یا به دلیل اضطراب و ترس بیش از حد، همکاری لازم را نداشته باشد؛ لازم است تحت بیهوشی یا آرام بخشی قرار گیرد.
چگونه می توانید از نیاز به عصب کشی جلوگیری کنید؟
بهترین راه برای جلوگیری از آسیب به پالپ، حفظ بهداشت دهان و دندان کودک است. مطمئن شوید که مسواک زدن و نخ دندان کشیدن به صورت منظم انجام میشود. فراموش نکنید که برای معاینات دندانپزشکی فرزند خود در سال دو بار به دندانپزشک متخصص کودکان مراجعه کنید.
برخی از خدمات و درمانهای تخصصی دندانپزشکی کودکان هم وجود دارد که از پوسیدگی دندان جلوگیری می کند که می توانید با مراجعه به متخصص کودکان آنها را انجام دهید. خدماتی مانند:
- فیشور سیلانت: پر کردن شیارهای دندان با مواد مخصوص برای جلوگیری از تجمع غذا بر روی آنها
- فلورایدتراپی: ماده فلوراید در فواصل مشخصی بر روی دندانها مالیده میشود و آنها را در برابر پوسیدگی مقاوم میکند.
جهت اطلاع از بهترین سن برای فلورید درمانی، نکات مهم قبل و بعد درمان و همچنین مراحل انجام آن، به مقاله « فلوراید تراپی در تهران» رجوع کنید و آن را مطالعه کنید.
علائم دندانی که نیاز به عصب کشی دارد چیست؟
چندین علامت وجود دارد که می توان در دندانی که نیاز به عصب کشی دارد، تشخیص داد. اگرچه، شایع ترین علائم عبارتند از:
- درد شدید و مداوم
- درد مزمن خفیف
- درد شدید همراه با تورم
- دردی که هنگام دراز کشیدن شدید می شود
- تورم بدون درد
- تورم خفیف در لثه به سمت انتهای ریشه دندانی که ترک خورده و معمولاً بدون درد است
- تغییر رنگ دندان (تیره تر شدن دندان)
آیا همه دندانها را می توان عصب کشی کرد؟
متاسفانه هر دندانی را نمیتوان عصب کشی کرد. برخی از دندانها هستند که ریشههای بسیار کج دارند و ابزارهای کوچک عصب کشی را نمیتوان در داخل آنها جابهجا کرد و یا حتی دندانهایی هستند که کانالهای ریشه کاملاً مسدود شدهاند، مانند پلاکهای باکتریایی.
مواردی هم وجود دارد که با وجود اینکه میتوان عصب کشی را به راحتی انجام داد، اما کار بیهودهای است و بنابراین متخصص دندانپزشک کودک، کشیدن دندان را ترجیح میدهد.
برای مثال، این موارد ممکن است شامل دندانی باشد که نمی تواند ” عمل جویدن” را انجام دهد، مانند: دندان های عقل یا دندان هایی که به دلیل پریودنتیت (بیماری و عفونت لثه) به قدری شل و لق شده و حرکت میکنند که حتی با انجام روش عصب کشی هم نمی توان آنها را نجات داد.
هر جلسه عصب کشی دندان چقدر طول می کشد؟
در قاعده کلی، قرار ملاقات بیش از یک ساعت نیست؛ اما برای والدین و همراهان عزیز کودک نیاز به انجام ریشه درمانی، ضروری است که از این واقعیت آگاه باشد که هر دندان مورد متفاوتی است و برای دندانپزشک دشوار است که پیش بینی کند ویزیت عصب کشی دندان چقدر طول می کشد.
یک جلسه عصب کشی دندان معمولاً 45 دقیقه تا یک ساعت طول می کشد. به یاد داشته باشید که انجام سریع درمان، همیشه به این معنی نیست که نتایج خوب و موثری برای دندان کودک شما داشته باشد. مدت زمان ویزیت عصب کشی به عوامل مختلفی بستگی دارد که عبارتند از:
- تعداد کانال های ریشه دندان
- موقعیت دندان
- ویژگیهای مورفولوژی یا ریختشناسی دندان (مثلاً کانالهای ریشه به شدت خمیده)
- آناتومی دندان (کانالهای ریشه کلسیفیه)
- همکاری کودک
آیا ممکن است درمان عصب کشی دندان شکست بخورد؟
عصب کشی یا ریشه درمانی دندان، یک درمان دندانپزشکی با درصد موفقیت بالا است که بین 90 تا 95 درصد متغیر است. این روش دندانپزشکی برای کودکان بیشتر توسط متخصصین حرفهای ریشه، مانند دکتر طلوعی انجام می شود.
با این حال، موارد متعددی وجود دارد که ممکن است عوارضی ظاهر شود و منجر به شکست درمان ریشه یا حتی عدم توانایی در حفظ دندان شود. یکی از معیارهای اصلی برای داشتن یک عصب کشی دندان موفق، از بین بردن کامل میکروبها، نه تنها در کانال اصلی ریشه، بلکه در کانال های ریشه مجاور است.
اگر قسمت داخلی دندان یا بافت های اطراف ریشه عفونی باقی بماند، درمان شکست خورده است. شایع ترین علائم یک روش شکست خورده عصب کشی، درد شدید یا تورم لثه در ناحیه اطراف دندان است. بنابراین توصیه میشود مراقبتهای مهم پس از عصب کشی دندان را حتما مطالعه بفرمایید.
سخن آخر
در این مقاله سعی شد تا به تمامی سؤالات شما در مورد عصب کشی دندان شیری کودک در تهران، پاسخ داده شود. حرف همیشه ما این است که اهمیت دندانهای شیری نباید نادیده گرفته شود. حفظ دندانهای شیری تا سن مناسب میتواند تاثیر خوبی بر روی طول عمر کلی دندانهای دائمی بگذارد.
بهترین راه حفظ دندانهای شیری مراجعه به دندانپزشک متخصص اطفال به صورت منظم است که در صورت لزوم با عصب کشی دندان و پیگیری درمان دندانهای شیری از درمانهای آینده پیشگیری شود. برای دریافت نوبت با دکتر آلاله طلوعی میتوانید همه روزه از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۲ ظهر و از ۴ عصر تا ۸ شب با شماره: ۰۹۱۰۱۳۷۲۸۲۰ تماس حاصل فرمایید.