1. دکتر آلاله طلوعی
  2. مقالات دندانپزشکی کودکان
  3. روش های کاهش درد دندان درآوردن نوزادان
روش‌های کاهش درد دندان درآوردن نوزادان

روش های کاهش درد دندان درآوردن نوزادان

معمولا والدین مراجعه کننده به مطب دکتر آلاله طلوعی متخصص دندانپزشک کودکان در زعفرانیه، به دنبال روش‌های کاهش درد دندان درآوردن نوزادان خود هستند؛ چون دندان درآوردن می تواند یک فرآیندی آزار دهنده و ناراحت کننده برای کودک و والدین او باشد.

خوشبختانه، درمان‌های خانگی دندان‌پزشکی وجود دارد که با انجام آن‌ها، پدر و مادرها می توانند درد دندان درآوردن بچه‌ها را تسکین دهند. در ادامه این مطلب، نکاتی را در مورد چگونگی آرام کردن کودک در حال دندان درآوردن به علاوه اینکه از چه چیزهایی باید در این زمان اجتناب کرد را خواهید آموخت.

پیشگیری از پوسیدگی دندان شیری و فلوراید تراپی در تهران | دکتر آلاله طلوعی

دندان درآوردن نوزاد

علائم و نشانه‌های دندان درآوردن

دندان درآوردن فرایندی طبیعی است که هر کودکی آن را تجربه می کند؛ اما در مواردی ممکن است باعث چند نشانه آزار دهنده و ناراحت کننده برای نوزاد شود. علائم و نشانه های دندان درآوردن برای همه نوزادان یکسان نیست؛ اما ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • تحریک پذیری خفیف 
  • گریه گاه و بیگاه
  • تب با درجه پایین (کمتر از 101 درجه فارنهایت یا 38.5 درجه سانتی گراد)
  • آب دهان بیش از حد که می‌تواند باعث ایجاد جوش در صورت آن‌ها شود.
  • میل به جویدن اقلام سخت
  • لثه های متورم و حساس 
  • سرفه کردن 
  • مالیدن گونه یا کشیدن گوششان 
  • بردن دست‌ها به دهان
  • تغییر در الگوی غذا خوردن یا خوابیدن

پس با وجود این نشانه‌ها، شما والدین عزیز چه کارهایی می‌توانید برای کودک در حال دندان دراوردن انجام دهید تا درد او کاهش پیدا کند؟ در ادامه ما به 8 نکته از بهترین نکاتی که شما می‌توانید برای مدیریت علائم دردسرساز و تسکین درد دندان درآوردن در خانه برای نوزاد خود انجام دهید را بیان کرده‌ایم.

چه زمانی نوزادان شروع به دندان درآوردن می‌کنند؟

اکثر نوزادان بین 4 تا 7 ماهگی شروع به دندان درآوردن می کنند؛ اما برای برخی این فرآیند دیرتر شروع می‌شود. پس اگر دندان‌های کودکتان کمی دیرتر ازجدول زمانی معمول، در آمده است، نیازی به نگرانی نیست؛چون این زمان برای هر کودکی می‌تواند متفاوت باشد.

دندان درآوردن نوزاد

علائم خطرناک در هنگام دندان درآوردن نوزاد

به گفته دکتر آلاله طلوعی متخصص دندانپزشکی کودک با بیهوشی در تهران:

دندان درآوردن می‌تواند دردناک باشد؛ اما معمولاً نوزادان را بیمار نمی‌کند. اگر نوزادتان علایمی که در زیر عنوان خواهیم کرد را دارد؛ باید بدانید که این‌ها علائم طبیعی دندان درآوردن نیستند و لازم است حتما به یک متخصص دندانپزشک اطفال مراجعه کنید.

علائم غیرطبیعی در زمان رویش دندان‌ها:

  • اسهال یا یبوست
  • مشکل در ادرار کردن
  • استفراغ
  • ضعف عضلانی
  • بثورات و پوست برافروخته (راش، جوش یا دانه (به انگلیسی: rash ) موقتی بر روی پوست)
  • تب بالا و تشنج
  • سرفه و احتقان (گرفتگی بینی)
  • خونریزی لثه
  • عفونت و تورم غیرطبیعی در لثه

علائم خطرناک در هنگام دندان درآوردن نوزاد

ترتیب رویش دندان‌ها در کودک

زمان و نحوه دندان‌ درآوردن برای هر نوزاد متفاوت است و مقدار زیادی بر اساس سابقه خانوادگی (ژنتیک)، از والدین به او به ارث می‌رسد. ترتیب رویش در اکثر نوزادان به صورت زیر است:

  1. رویش دو دندان جلوی پایین: بین 6 تا 10 ماهگی
  2. رویش دو دندان بالایی مقابل و دو دندان در دو طرف آن: بین 8 تا 13 ماهگی 
  3. سپس دو دندان در دو طرف دندان‌های جلویی پایین قرار می‌گیرند.
  4. دندان‌های آسیاب اول: بین 10 تا 16 ماهگی ظاهر می‌شوند.
  5. دندان‌های جلوی دندان‌های آسیاب اول و دندان‌های آسیاب عقب: آخرین دندان‌هایی هستند که ظاهر می‌شوند.

ترتیب رویش دندان‌ها در کودک

بهترین زمان مراجعه به متخصص دندانپزشکی کودکان

لازم است بدانید که بهترین زمان مراجعه به متخصص دندانپزشکی کودکان همزمان با رویش اولین دندان در دهان نوزاد است؛ چرا که با مراجعه به متخصص می‌توانید بسیاری از مشکلات را قبل از شدید و حاد شدن آن‌ها درمان و همچنین از بروز خیلی از مشکلات مانند پوسیدگی دندان جلوگیری کنید.

دکتر آلاله طلوعی دندانپزشک متخصص کودکان، کلیه خدمات پیشگیری از آسیب به دندان‌ها مانند: فیشورسیلانت، فلوراید تراپی و ارتودنسی پیشگیری را برای کودکان دلبند شما انجام می‌دهند. برای اطلاعات بیشتر در مورد این خدمات میتوانید به مقاله‌های «فیشورسیلانت در تهران»، «فلوراید تراپی در تهران» و «ارتودنسی پیشگیری در تهران» مراجعه کنید.

خدمات تخصصی پیشگیری از پوسیدگی دندان کودکان در تهران | دکتر آلاله طلوعی

روش‌های کاهش درد دندان درآوردن نوزادان

گفتیم که دندان درآوردن ممکن است برای برخی از نوزادان ناراحت کننده باشد؛ اما راه‌هایی وجود دارد که شما به راحتی در خانه می‌توانید درد آن‌ها را کاهش دهید. لازم است بدانید که به دلیل تفاوت در نوزادان، ممکن است مجبور شوید چند راهکار و روش مختلف را امتحان کنید تا زمانی که بهترین راه برای تسکین درد کودک خود را پیدا کنید.

1. استفاده از دندان گیر (نیش کش)

دندان‌گیرها (Teething rings) که به آن‌ها حلقه‌های دندان درآوردن و یا نیش کش هم گفته می‌شود؛ این امکان را به کودک می‌دهد تا با خیال راحت بتواند با جویدن آن، خارش و تحریک در لثه ها را تسکین دهد. به نکات مهم زیر توجه کنید:

  • برخی از دندان گیرها را می‌توانید ابتدا در یخچال قرار دهید تا کمی خنک شوند؛ چون جویدن نیش‌کش خنک به کاهش التهاب و تورم موجود در لثه‌ها کمک می کند.
  • هرگز دندان‌گیر را فریزر قرار ندهید؛ چون در صورت یخ زدن می‌تواند به لثه‌های نوزاد آسیب برساند.
  • هرگز دندان گیر (نیش کش) را به دور گردن نوزاد خود نبندید؛ زیرا ممکن است خطر خفگی برای او داشته باشد.

قیمت دندان‌گیرچقدر است؟ دندان‌گیر از کجا بخریم؟

دندان گیرهای موجود در بازار بر اساس جنس، برند و کشور سازنده معمولاً بازه قیمتی بین 25,000 تومان تا 500,000 تومان دارد. شما می‌توانید دندان‌گیر (نیش‌کش) مناسب نوزاد خود را از کلیه داروخانه‌های معتبر سراسر کشور و همچنین به صورت آنلاین از سایت‌هایی مانند: دیجی کالا و ترب خریداری کنید.

استفاده از دندان گیر برای کاهش درد دندان درآوردن نوزادان

2. مصرف میوه‌ها و غذای سرد

شما می‌توانید در حدود شش ماهگی که کودک شروع به خوردن غذاهای جامد کرده است؛ با یک میان وعده خوشمزه که با میوه‌های نرم و سرد شده، مثل: موز و توت فرنگی له شده درست شده است؛ به کاهش درد لثه‌های نوزاد خود کمک کنید. مصرف مایعات خنک، غذاهای سرد و نرم (دقت کنید غذاهای سرد و نه یخ زده) برای تسکین درد نوزاد بسیار مناسب است.

3. حوله خنک

برای این روش ابتدا یک حوله تمیز بردارید و آن را در آب تمیز فرو کنید. سپس آن را از آب خارج کرده، فشار دهید تا آب اضافی خارج شود و آن را روی یک سطح تمیز در داخل یخچال قرار دهید. بعد از خنک شدن، حوله را تا کنید و به کودک خود بدهید.

کودک با جویدن حوله خنک و سرد، درد و التهاب لثه‌های خود را تسکین می‌دهد. نکته خیلی مهم: هنگام مکیدن یا جویدن دستمال، کودک خود را بدون مراقبت رها نکنید؛ زیرا ممکن است قسمتی از حوله جدا شود و برای کودک خطر خفگی داشته باشد.

استفاده از حوله خنک برای کاهش درد دندان درآوردن نوزادان

4. ماساژ لثه نوزاد

برای تسکین درد، یکی از بهترین درمان‌های دندان درآوردن، ماساژ ملایم لثه است. پس از شستن دست‌ها، با استفاده از انگشتان خود لثه‌های کودک را با حرکات آرام و دایره‌ای مالش دهید. ممکن است کودک شما به طور غریزی شروع به مکیدن یا جویدن انگشتان شما کند، که این نیز اشکالی ندارد!

اگر به کودک خود شیر می‌دهید، سعی کنید قبل از هر بار شیر دادن، انگشتان خود را در آب خنک فرو ببرید و لثه‌های او را ماساژ دهید. این کار احتمال گاز گرفتن نوک پستان شما را در حین شیردهی کمتر می‌کند.

ماساژ لثه برای کاهش درد دندان درآوردن نوزادان

5. حمام آب گرم

اگرچه که تا اینجای مقاله بر استفاده از مواد غذایی، مایعات، دندان‌گیر و حوله سرد و خنک تاکید کردیم و گفته شد که سرد کردن لثه‌ها به کاهش التهاب و درد آن‌ها کمک می کند؛ اما یک حمام گرم و آرامش بخش می‌تواند بدن نوزاد را آرام کند و علاوه بر آن، جنبه‌ای سرگرم کننده برای پرت کردن حواس او از ناراحتی‌های دهانی است.

6. کودک را در آغوش بگیرید.

بهتر است در زمان رویش دندان‌ها، کودک خود را بیشتر از مواقع دیگر در آغوش بگیرید. گاهی اوقات برای یک کودک در حال دندان درآوردن، بغل شدن توسط والدین، بزرگ‌ترین و بهترین راحتی و تسکین را برای او به همراه دارد. جایی آرام و ساکت را انتخاب کنید، کودک خود را در آغوش بگیرید و به آرامی تکان دهید.

در آغوش گرفتن برای کاهش درد دندان درآوردن نوزادان

7. پاک کردن آب دهان اضافی

یکی از علائم اصلی دندان درآوردن، آبریزش دهان است که می‌تواند منجر به التهاب، جوش و دانه پوست اطراف دهان شود. سعی کنید چانه و پوست اطراف دهان کودک  خود را به وسیله یک پارچه یا دستمال نرم، خشک نگه دارید. پوشاندن یک پیش‌بند به کودک خود در حین دندان درآوردن می تواند از پوست و لباس‌های او محافظت کند.

8.  داروهای ضد درد

به عنوان آخرین راه حل، می‌توانید با پزشک خود در مورد مصرف داروهای مسکن بدون نسخه صحبت کنید. این داروها به کاهش درد کمک می‌کنند و به کودک اجازه می‌دهند تا بخوابد؛ اما به دلیل داشتن عوارض جانبی و خطراتی که ممکن است برای نوزاد و کودک شما ایجاد کنند؛ لازم است که با احتیاط خیلی زیاد مصرف شوند.

به نقل از دکتر آلاله طلوعی متخصص عصب کشی دندان کودک در تهران:

بهتر است از ژل‌ها و قرص‌هایی که حاوی لیدوکائین یا بنزوکائین هستند، خودداری کنید. این داروها به دلیل اینکه دهان کودک را بی‌حس می‌کنند و باعث مشکلات بلع می‌شوند؛ می‌توانند مضر و خطرناک باشند؛ اما دوز کمی از مسکن کودکان، مانند استامینوفن، ممکن است به کودک شما در کاهش درد کمک کند.

 قطعا بهترین فردی که می‌تواند به شما توصیه و راهنمایی‌های مفیدی در مورد دوز صحیح و اینکه کدام نوع از مسکن‌ها در مورد نوزاد شما بهتر عمل می‌کنند، داشته باشد؛ یک دندانپزشک متخصص کودکان است.

داروهای ضد درد برای کاهش درد دندان درآوردن نوزادان

سخن آخر

در این مطلب به روش‌های کاهش درد دندان درآوردن نوزادان پرداختیم. ۸ درمان خانگی دندانپزشکی کاربردی و مفید آموختیم که با انجام هر یک از آن‌ها می‌توانید درد و ناراحتی کودک خود را تسکین دهید.

قطعاً رویش دندان‌ها برای نوزاد و همچنین برای شما والدین عزیز، مرحله‌ای سخت و ناراحت کننده خواهد بود؛ پس بیایید با مراقبت و مراجعه به موقع به متخصص دندانپزشکی اطفال از بروز مشکلات احتمالی در دندان‌های کودک خود پیشگیری کنید و با این کار، ناراحتی و سختی دندان درآوردن را به آخرین مرحله سخت در مورد دندان‌ها برای خود و کودکتان تبدیل کنید.

برای رزرو نوبت وهمچنین مشاوره رایگان با بهترین متخصص دندانپزشک اطفال در شمال تهران، دکتر آلاله طلوعی می‌توانید با شماره: ۰۹۱۰۱۳۷۲۸۲۰ تماس حاصل فرمایید و یا به آدرس: تهران، زعفرانیه، خیابان مقدس اردبیلی، خیابان پسیان جنوبی، پلاک ۱۴، برج الماس، واحد 14 مراجعه کنید.

همراهان عزیزخوشحال می‌شویم راهکارهای مفید و کاربردی خود را در مورد کاهش درد دندان درآوردن در نوزادتان در زیر این مقاله با ما به اشتراک بگذارید. قطعا همراهی و کمک شما برای ما بسیار دلگرم کننده و لذت بخش خواهد بود.

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست