1. دکتر آلاله طلوعی
  2. مقالات دندانپزشکی کودکان
  3. هیپوپلازی (دندان گچی) در کودکان:علائم و راه های درمان
دندان گچی یا بیماری هیپوپلازی

هیپوپلازی (دندان گچی) در کودکان:علائم و راه های درمان

هیپوپلازی دندان یا همان دندان کچی می تواند دندان های کودکان را ضعیف کرده و آنها را مستعد آسیب و پوسیدگی دندان کند. مینای دندان – خارجی ترین لایه دندان – سخت ترین ماده در بدن انسان است. چرا که مینای دندان لایه است که مراکز حساس و پر از عصب دندان ها را در برابر فشارهای سخت جویدن و گاز گرفتن محافظت می کند. متأسفانه مینای دندان همیشه به درستی تشکیل نمی شود. اختلال در فرآیند تشکیل مینای دندان می تواند منجر به چندین نوع مختلف نقص مینا در کودکان شود که یکی از آنها هیپوپلازی مینای دندان است.

مطالعات نشان می دهد که دندان‌های دارای مشکلات مینای دندان مانند هیپوپلازی سه برابر بیشتر از دندان‌های سالم ، در معرض پوسیدگی قرار دارند. در این نوشته از سایت دکتر آلاله طلوعی، بهترین متخصص عصب کشی دندان کودک در تهران، قصد داریم به بررسی کامل این مشکل پرداخته وراه های درمان آن را مورد بررسی قرار دهیم. پس تا پایان این نوشته با ما همراه باشید .

هیپوپلازی یا لکه های سفید دندان کودکان چیست؟

هیپوپلازی یا لکه‌های سفید روی دندان‌های کودکان که با نام دندان کچی نیز شناخته می شود، یک وضعیت شایع است که معمولاً به معنی نقص در رشد مینای دندان ایجاد می شود. این لکه‌های سفید معمولاً به صورت ناهنجاری‌هایی در سطح مینای دندان ظاهر می‌شوند که می‌توانند به صورت ناهمواری، لکه‌های سفید یا زرد، یا حتی حفره‌های کوچک در مینای دندان دیده شوند. این وضعیت معمولاً در دوران کودکی و زمانی که دندان‌ها در حال رشد و تشکیل هستند، ظاهر می‌شود.نشانه دندان گچی یا بیماری هیپوپلازی

علائم هیپوپلازی (دندان گچی) در کودکان

نشانه های دندان های هیپوپلاستیک ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • دندان هایی که زرد یا قهوه ای به نظر می رسند، زیرا عاج زیرین که به رنگ زرد است، از طریق مینای نازک در معرض دید قرار می گیرد.
  • لکه های سفید روی دندان؛
  • فرورفتگی ها، شیارها یا خطوط روی سطح دندان ها؛
  • حساسیت (با قرار گرفتن عاج، حساسیت دردناک به سرما و سایر تغییرات حرارتی معمولا ایجاد می شود)؛
  • دندان هایی که به راحتی لکه می شوند (مینای متخلخل تر غذاها و نوشیدنی های دارای رنگدانه بالا را جذب می کند)؛
  • سایش بیش از حد مینای دندان؛
  • پوسیدگی و پوسیدگی دندان؛
  • بدشکل شدن دندان ها؛
  • در موارد شدید، مینای دندان ممکن است پوسته پوسته شود.

دلایل ایجاد دندان گچی در کودکان

عواملی که می توانند احتمال دندان کچی در کودکان را افزایش دهد عبارتند از:

  • زایمان زودرس یا وزن کم هنگام تولد؛
  • کمبود ویتامین D؛
  • کمبود کلسیم؛
  • دیابت بارداری در مادر؛
  • عفونت های ویروسی و باکتریایی مانند سیفلیس در دوران بارداری از مادر به کودک منتقل می شود.
  • کم کاری تیروئید؛
  • مصرف بیش از حد فلوراید برای دندان های در حال رشد؛
  • التهاب یا ضربه به دندان؛
  • قرار گرفتن در معرض برخی داروها و مواد شیمیایی مانند تتراسایکلین، سرب و غیره.

هیپوپلازی دندانی در کودکان چه زمانی اتفاق می افتد؟

هیپوپلازی یا دندان گچی در کودکان معمولاً در دو مرحله زمانی اتفاق می‌افتد:

  1. برای دندان‌های شیری: این نقص معمولاً در دوره‌های زمانی که جنین در رحم است یا بلافاصله پس از تولد کودک رخ می‌دهد. در دندان‌های شیری، هیپوپلازی ممکن است به دلیل عوامل محیطی یا ژنتیکی ایجاد شود.
  2. برای دندان‌های دائمی: این نقص معمولاً در دوره‌های زمانی که دندان‌های دائمی در حال رشد و تشکیل هستند، مانند دوران نوجوانی، رخ می‌دهد. در این مرحله، هیپوپلازی ممکن است ناشی از عوامل محیطی مانند تغذیه نامناسب، عفونت‌های ویروسی یا باکتریایی، یا عوامل ژنتیکی باشد.

درمان دندان گچی یا بیماری هیپوپلازی

روش های درمان هیپوپلازی مینای دندان در کودکان

درمان هیپوپلازی مینای دندان در کودکان ممکن است به شدت نقص، نیازهای دندان، و توصیه‌های دندانپزشک کودک بستگی داشته باشد. این درمان معمولاً بر اساس شدت نقص، میزان تضعیف مینای دندان، و عوارض آن تعیین می‌شود. برخی از اقدامات درمانی این عارضه عبارتند از:

  • استفاده از کلسیم فسفات آمورف (CPP-ACP) : در این روش مواد معدنی به دندان های کودک اضافه شده و باعث تقویت مینای دندان می شود.
  • باندینگ دندان : در این درمان، دندانپزشک اطفال از رزین همرنگ دندان برای پوشاندن میناب دندان سفید شده استفاده می کند.
  • روکش های دندانی : استفاده از کلاهکی به شکل دندان برای حفاظت از دندان های ضعیف یا آسیب دیده. (بیشتر بخوانید: روکش دندان کودک در تهران)
  • پرکردن دندان : با پر کردن دندان، دندانپزشک می تواند از دندان با مینای ضعیف محافظت کند.
  • روکش های دندانی : استفاده از پوشش نازکی که روی سطح جلویی دندان ها قرار می گیرد می تواند از دندان گچی ضعیف در برابر پوسیدگی جلوگیری کند.
  • میکروابریژن مینای دندان : این روش لکه های زرد و قهوه ای را از مینای دندان کودک پاک می کند.
  • فیشورسیلانت: فیشورسیلنت یک لایه نازک از ماده فلوراید است که بر روی سطح دندان‌ها قرار می‌گیرد و از پوسیدگی آنها جلوگیری می‌کند. این لایه فلوراید، به دندان‌ها کمک می‌کند تا مقاومت بیشتری در برابر اسیدهای تولیدشده توسط باکتری‌های دهانی و مواد غذایی اسیدی داشته باشند.

(بیشتر بخوانید: فیشورسیلانت (شیارپوشی دندان) چیست؟)

 تمامی این روش های درمان هیپوپلازی یا دندان گچی در کودکان، در کلینیک تخصصی دکتر آلاله طلوعی، بهترین متخصص دندانپزشکی کودکان در تهران، برای کودکان عزیز بامهارت و دقت بالا، بهترین تجهیزات و باکیفیت‌ترین مواد اولیه انجام می‌شود. جهت تماس با مطب و گرفتن نوبت کلیک کنید.

راهکارهای مراقبتی از دندان‌های گچی کودکان در خانه

هیپوپلازی مینای دندان نیازمند مراقبت‌های ویژه است تا از پوسیدگی و عفونت دندان‌ها جلوگیری شود. جهت مراقبت از دندان های ضعیف کودکانتان به نکات زیر توجه نمایید:

  1. مسواک زدن: از کودکتان بخواهید هر روز حداقل دو بار دندان‌هایش را به مدت دو دقیقه کامل مسواک بزند. برای کودکان کوچک‌تر، اطمینان حاصل کنید که دندان‌هایشان به‌درستی تمیز شده باشد.
  2. استفاده از نخ دندان: کودک را تشویق کنید تا روزانه از نخ دندان استفاده کند.
  3. دهان‌شویه فلوراید: برای کودکان بالای شش سال، استفاده از دهان‌شویه فلوراید مفید است. این کار به حذف باقیمانده‌های غذا و پلاک کمک می‌کند.
  4. شستشوی دهان پس از غذا: کودکان را تشویق کنید بعد از خوردن هر غذا یا نوشیدنی ، دهان خود را با آب بشویند تا از جمع‌شدن غذاها در دندان‌ها جلوگیری شود.
  5. تغذیه متنوع و سالم: رژیم غذایی سالمی که شامل میوه‌ها، سبزیجات، پروتئین‌های بدون چربی، لبنیات و کربوهیدرات به پیشگیری از پوسیدگی دندان‌ها کمک می‌کند.
  6. مراجعه دوره‌ای به دندانپزشک: حداقل هر شش ماه یک‌بار به دندانپزشک اطفال مراجعه کنید تا دندان‌ها برای هر گونه تغییرات بررسی و تمیز شوند. این مراجعات به جلوگیری از مشکلات بزرگتر کمک می‌کند.

با رعایت این راهکارها، می‌توانید از دندان های کودکان محافظت کرده و از مشکلات پوسیدگی و عفونت آن ها جلوگیری کنید.

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست