آیا قطره آهن موجب خرابی دندان های کودک می شود؟ شاید شما هم از آن دسته والدینی هستید که بر این باورید مصرف قطره آهن در دوران نوزادی باعث پوسیدگی و خرابی دندانهای کودک می شود ودر سنی که بچهها به آهن احتیاج دارند و حتماً باید به آنها قطرهی آهن بدهید؛ از دادن آن جلوگیری کنید.
لازم است بدانید که بر اساس تحقیقات انجام شده؛ هنوز صحت این موضوع مشخص نشده است. در این مقاله دکتر آلاله طلوعی بهترین دندانپزشک اطفال در تهران، ابهامات و راه حلهای جلوگیری از پوسیدگی و سیاه شدن دندانهای کودک پس از مصرف قطره آهن را برای شما توضیح دادهاند.
فهرست مطالب
قطره آهن چیست؟
قطره آهن کودکان، یک نوع مکمل غذایی است که حاوی مقدار آهن مورد نیاز بدن کودکان، برای رشد بهتر و سالمتر است. این قطرهها به منظور تقویت سطح آهن در بدن کودکان استفاده میشوند، به ویژه در مواقعی که کودک نیاز به مصرف بیشتر آهن دارد؛ مانند کاهش سطح آهن در خون یا کمبود آهن.
قطره آهن کودکان معمولاً به عنوان مکمل توصیه میشود تا کودکان بتوانند آهن مورد نیاز بدن را دریافت کنند. در هر صورت، برای استفاده از قطره آهن یا هر مکمل دیگر، همواره بهتر است با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید تا مطابق با نیازهای خاص کودک خودعمل کنید.
آیا قطرهی آهن باعث ایجاد پوسیدگی دندان کودک میشود؟
قطره آهن که به عنوان یک نوع مکمل عنصر مهم و حیاتی آهن برای کودکان استفاده میشود، به طور کلی موجب پوسیدگی دندان نمیشود؛ اما برخی برندهای قطرههای آهن ممکن است در درون ترکیبات خود قند یا مواد شیرین کننده داشته باشند که در صورت مصرف مداوم و عدم رعایت بهداشت دهان و دندان کودک، میتواند منجر به پوسیدگی دندان شود.
بنابراین، برای جلوگیری از پوسیدگی دندان در کودکان، مهم است که بعد از مصرف قطره آهن، دهان کودک را با آب بشویید و به بهداشت دهانی منظم توجه کنید. همچنین، مشاوره و راهنمایی پزشک کودکان در این زمینه میتواند مفید باشد.
به گفته دکتر آلاله طلوعی متخصص ارتودنسی پیشگیری در تهران:
مطالعات متعددی نشان دادهاند که قطره آهن نه تنها سبب پوسیدگی دندان کودک نمیشوند بلکه تا حدودی سبب پیشگیری از پوسیدگی نیز میشود.
برای پیشگیری از عوارض احتمالی قطره آهن چه کنیم؟
والدین عزیز همانطور که گفتیم اصلاً اینطور نیست که قطرهی آهن باعث ایجاد پوسیدگی و خرابی در دندان کودک شما شود؛ اما برای اطمینان بیشتر و جلوگیری از تغییر رنگ دندانها (سیاه شدن) به وسیله قطره آهن، میتوانید توصیههای زیر را انجام دهید:
- شستشوی دهان: بلافاصله بعد از مصرف قطره آهن، دهان کودک را با آب بشویید تا مواد مختلف روی دندانها از بین برود.
- پاک کردن دندانها: اگر قطره آهن روی دندان کودکمان قرار گرفت یا ریخت؛ با گاز یا پنبه استریل آن را تمیز کنیم.
- استفاده از سرنگ برای مصرف قطره آهن: هنگام مصرف قطره آهن، از سرنگ استفاده کنید و آن را با احتیاط کامل، ته حلق کودک بچکانید تا روی دندانها قرار نگیرد.
- مسواکزنی منظم: به کودکتان یادآوری کنید که دندانهایشان را دو بار در روز به مدت حداقل دو دقیقه مسواک بزنند. همچنین، از دستورالعمل های بهداشت دهان و دندانی مناسب برای سن کودکان پیروی کنید.
- رژیم غذایی سالم: تغذیه مناسب با مصرف میوهها، سبزیجات و غذاهای سالم میتواند به بهداشت دهان و جلوگیری از پوسیدگی کمک کند.
- مشاوره با پزشک یا دندانپزشک متخصص کودکان: با دندانپزشک کودک خود مشورت کنید و راهنمایی او را درباره نحوه مصرف قطره آهن و جلوگیری از سیاه شدن دندانها بگیرید.
پیشنهاد میکنیم برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد دستورالعمل های بهداشت دهان و دندانی مناسب برای سن کودکان که دکتر طلوعی متخصص دندانپزشکی کودک با بیهوشی در تهران، طی سلسله مقالاتی به طور کامل توضیح دادهاند را هم مطالعه کنید. به همین منظور به مقالات زیر رجوع کنید:
- روشهای بهداشت دهان و دندان در نوزادان (تولد تا یک سالگی)
- مراقبتهای بهداشت دهان و دندان کودکان از تولد تا سه سالگی
- مراقبتهای بهداشت دهان و دندان کودکان از 3 تا 6 سالگی
- مراقبتهای بهداشت دهان و دندان کودکان از 6 تا 12 سالگی
علت سیاه شدن دندان کودکان در حین مصرف قطره آهن چیست؟
سیاه شدن دندان کودکان در حین مصرف قطره آهن ممکن است به دلایل زیر باشد:
ترکیبات سازنده قطره آهن
برخی قطرههای آهن حاوی موادی مانند آمینواسیدها و رنگینههایی هستند که ممکن است با رنگدانههای دندان کودک واکنش نشان دهند و باعث سیاه شدن دندانها شوند.
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
در صورتی که قطره آهن به صورت مداوم و بدون شستشوی مناسب دهان و دندانها مصرف شود، مواد موجود در قطره آهن ممکن است روی سطح دندانها به مدت طولانی باقی بمانند و به سیاه شدن دندانها منجر شوند.
با این حال، باید توجه داشت که سیاه شدن دندانها در حین مصرف قطره آهن رخ میدهد و در بسیاری از موارد بعد از پایان مصرف، دندانها به طور طبیعی به رنگ قبلی خود برگردند. همچنین، اگر نگران هستید، بهتر است با دندانپزشک کودکان مشورت کنید تا مشکل را ارزیابی کنند و راهنمایی لازم را برای شما ارائه دهند.
بهترین سن مصرف قطره آهن در کودکان چند سالگی است؟
سن مناسب برای مصرف قطره آهن در کودکان بستگی به نیازهای آهنی هر کودک و توصیههای پزشک معالج او دارد؛ اما به طور کلی، مصرف قطره آهن در کودکان معمولاً از حدود 6 ماهگی آغاز میشود و تا 2 سالگی هم دامه دارد.
برای کودکم قطره آهن ایرانی بخرم یا خارجی؟
بسیاری از مادران در نی نی سایت و سایتهای دیگر، این سؤال را می پرسند که آیا قطره آهن خارجی دندان های فرزندم را سیاه نمی کند؟ آیا قطره آهن خارجی بهتره؟ چه برند قطره آهنی بخرم که کمتر بر روی ندانها رسوب کند؟ من قطره آهن ایرانی استفاده کردهام؛ آیا لازم است آن را به برندی خارجی تغییر دهم؟
به گفته دکتر آلاله طلوعی متخصص روکش دندان کودک در تهران:
مادر و پدرهای عزیز، لازم است بدانید که چه از قطره آهن برند خارجی استفاده کنید و چه از برند ایرانی، مقداری رسوب و تغییر رنگ در دندانهای کودکان ممکن است در دوره مصرف قطره آهن اتفاق بیوفتد؛ اما لازم است با دستورالعملهایی که برای رعایت بهداشت وجود دارد از آسیب به دندانها تا جایی که میشود جلوگیری کنید.
در پایان
در این مطلب دکتر آلاله طلوعی نحوه استفاده از قطره آهن جهت جلوگیری از ایچاد لک برروی دندان کودک و اینکه آیا قطره آهن موجب خرابی دندان های کودک میشود یا خیر؟ صحبت کردند. مهمترین عارضه استفاده از قطره آهن بر روی دندانها، تغییر رنگ به صورت خطوط قهوهای تیره تا سیاه رنگ است.
متاسفانه این باور نادرست در بسیاری از والدین نهادینه شده است که قطره آهن موجب خرابی دندانهای کودک شده است. در صورتیکه هنوز مدارک و مطالعات کافی جهت اثبات این ادعا وجود ندارد و تنها تغییر رنگ دندانها ناشی از مصرف قطره آهن به اثبات رسیده است.
قطره آهن حاوی یونی رنگی است که پس از حل شدن در بزاق دهان با رسوب بر روی شیارها، فرورفتگیها یا خلل و فرج دندانها، سبب تغییر رنگ دندان میشود که با رعایت بهداشت دهان و دندان به راحتی میتوان از ایجاد این مشکلات جلوگیری کرد.
جهت جلوگیری از پوسیدگی دندان های کودک خود و انجام خدمات تخصصی پیشگیری از پوسیدگی مانند: فلوراید تراپی دندان کودک و شیارپوشی دندان و همچنین خدمات درمانی تخصصی دیگر مانند: عصب کشی دندان کودک در تهران، می توانید به مطب دکتر آلاله طلوعی به آدرس: زعفرانیه، خیابان مقدس اردبیلی، خیابان پسیان جنوبی، پلاک۱۴، برج الماس، واحد14 مراجعه فرمایید و یا با مطب تماس بگیرید.