اصلیترین روش کنترل رفتار کودک در دندانپزشکی و آرام بخشی در دندانپزشکی کودکان و تفاوت آن با بیهوشی، موضوعی است که امروز به آن می پردازیم. مشخصهی اصلی دندانپزشک کودکان کنترل رفتاری مناسبی است که میتواند برای کودک انجام دهد؛ اصلیترین و مهمترین روش کنترل رفتاری بگو، نشان بده و انجام بده (Tell show do) است.
دکتر آلاله طلوعی بهترین متخصص دندانپزشکی کودک در تهران بر حسب ارتباطی که با کودک برقرار کرده و آگاهی که نسبت به سلایق کودک پیدا کرده است؛ برای هرکدام از وسایل و روشهایی که میخواهد استفاده کند؛ اصطلاحات کودکانهای را به کار میبرد و سبب جلب اعتماد کودک، ارتباط مؤثر با او و انجام یک درمان مناسب میشود؛ در صورتی که کودک ما همکاری لازم را نداشته باشد؛ میتوانیم به سراغ سایر روشهای کنترل رفتاری از جمله کنترل صدا برویم؛ در نهایت اگر کودک مطلقاً همکاری نکرد؛ به سراغ گزینهی بیهوشی یا آرامبخشی میرویم.
فهرست مطالب
آرام بخشی و بیهوشی برای چه کودکانی مناسب است؟
تمام تلاش یک متخصص کودکان برای برقراری یک ارتباط مؤثر با کودک جهت انجام کاری با کیفیت و ایجاد یک خاطرهی خوب از دندانپزشکی است؛ اما برخی از کودکان همکاری لازم را با دندانپزشکی ندارند؛ بنابراین ما ناگزیر هستیم که گزینهی آرامبخشی یا بیهوشی را به والدین پیشنهاد دهیم؛ چه دستهای از کودکان در این گروه قرار میگیرند؟
سن کودک
شروع همکاری کودک با کار دندانپزشکی از سهسالگی و اتمام دورهی سهسالگی است؛ معمولاً کودکان کوچکتر قادر به همکاری لازم نیستند؛ چون زود خسته میشوند؛ حتی از لحاظ روانی تکامل لازم را برای برقراری ارتباط چشمی با کار دندانپزشکی و عمل به دستورات دندانپزشک را ندارند؛ البته که کار میتواند بهصورت اجبار انجام شود؛ اما در این صورت میتواند در آینده خاطرات بدی از دندانپزشکی را برای کودک رقم بزند.
کودکانی که دچار نقص باشند
مورد دوم کودکانی هستند که به علت نقص جسمی یا ذهنی قادر به همکاری لازم نباشند.
کودکان دارای ترس و اظطراب
دستهی سوم نیز کودکانی هستند که اضطراب شدید یا ترس از ناشناختهها داشته باشند؛ فرضاً در برخورد با توربین، حجم زیاد آب در دهان یا حتی سر و صدا نتوانند محیط دندانپزشکی را تحمل کنند؛ بعد از این موارد ما به سراغ گزینهی آرامبخشی یا بیهوشی میرویم.
لازمهی انجام آرامبخشی و بیهوشی داشتن یک تیغ بیهوشی حرفهای و باتجربه در این زمینه است؛ بایستی این کار را دندانپزشک متخصص کودکانی انجام دهد که در دورهی تخصص خود آموزش لازم را دیده باشد.
در مرکز دندانپزشکی دکتر آلاله طلوعی می توانید با خیال راحت انجام خدملت دندانپزشکی دلبند خود را شامل کشیدن دندان، عصب کشی ، فیشور سیلانت و … به ایشان بسپارید.
آرام بخشی با بیهوشی در دندانپزشکی کودکان چه تفاوتی دارند؟
آرامبخشی یا بیهوشی؟ کدام را انتخاب میکنید؟
بیهوشی اطفال در دندانپزشکی
در حالت بیهوشی، کودک نفس نمیکشد و تنفس کاملاً وابسته به دستگاه بیهوشی است؛ همچنین داروهایی که به کودک داده میشود از نوع مخدرها هستند؛ بنابراین دندانپزشک بهراحتی و بدون محدودیت زمان میتواند کار خود را انجام دهد؛ هرچند یک متخصص جراحی کودکان، تمام سعی خود را میکند که در کمترین زمان ممکن کار را به اتمام برساند.
آرام بخشی اطفال در دندانپزشکی
در حالت آرامبخشی داروهایی که به کودک داده میشوند؛ از خانوادهی آرامبخشها یا خوابآورها هستند و در کنار اینها داروهای ضد اضطراب هم داده میشود؛ در این حالت کودک خودش نفس میکشد و وابسته به دستگاه نیست؛ فاکشن قلبی دستنخورده باقی میماند و در برابر تحریکات دردناک واکنش نشان میدهد؛ یعنی ممکن است گریه کند؛ دست دندانپزشک را پس بزند و حتی نیاز به تمدید بیحسی باشد.
در آرامبخشی ما زمان محدودتری داریم و دندانپزشک بایستی کنترل بهتری را انجام دهد؛ البته دندانپزشک بعد از ارزیابی کودک و مشورت با متخصص بیهوشی که در این زمینه تجربهی کافی داشته باشد؛ همچنین همراه با یک تیم حرفهای میتواند برای کودک شما انتخاب مناسبی را انجام دهد.
توصیه های مهم بعد از آرام بخشی دندان پزشکی کودکان
امروز کار کوچولوی ما تمام شده است؛ ما پنج عدد از دندانهای او را تحت آرام بخشی، در کمتر از یک ساعت تمام کردهایم؛ از حالا به بعد شما والدین نقش بسیار مهم و مؤثری را در مراقبت پس از کار و تضمین آن ایفا میکنید؛ ۵۰ درصد کار را متخصص کودکان و تیم بیهوشی انجام میدهد؛ ۵۰ درصد دیگر به شما وابسته است.
از امشب که منزل تشریف بردید؛ روزی چند بار لثهها را به طور مرتب ماساژ و شستشو دهید؛ این کار را برحسب نیاز کودک و توصیه دندانپزشکتان، با آبنمک ولرم، شربتهای آنتیهیستامین یا هر چه که پزشک تجویز کرده است انجام دهید.
در آخر
در این نوشته با تفاوت آرامبخشی و بیهوشی دندانپزشکی کودکان آشنا شدید. این را در نظر داشته باشید؛ دندانهایی که عصبکشی میشوند؛ چه روکش استیل و چه ترمیمهای زیبایی یا روکشهای زیرکنیایی شوند؛ زیر لثهها میروند و لثهها ملتهب میشوند؛ پس این ماساژها و مراقبتهای بعد از کار مهم است؛ اگر این کار را انجام ندهید؛ بعد از ۳ الی ۴ روز دوباره کودک با درد، التهاب و خونریزی موقع مسواک زدن برمیگردد؛ کلید اصلی موفقیت چکاپ های منظم، سر هفته، یک ماه، سه ماه یکبار، سپس فلورایدتراپی دندان کودک به طور منظم و ارزیابی دندانها، برحسب ریسک پوسیدگی توسط دندانپزشک شما است.